Skip to content

Υγειονομική Κρήτης

Η Υγειονομική Κρήτης αναλαμβάνει την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κάθε επαγγελματικό και ιδιωτικό χώρο, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Η πολυετής παρουσία της εταιρείας μας στον τομέα της καταπολέμησης των παρασίτων καθώς και το ευρύ πελατολόγιό μας, μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας, ότι η Υγειονομική Κρήτης μπορεί να επιτύχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την καταπολέμηση των παρασίτων και στο δικό σας χώρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τοποθεσία

Σκορπιοί

Μορφολογία - Βιολογία

Οι σκορπιοί είναι αραχνοειδή που έχουν οκτώ πόδια. Σχετίζονται με αράχνες, ακάρεα και κρότωνες, καθώς και με άλλα μέλη της τάξης των αραχνοειδών. Οι σκορπιοί τρέφονται με άλλα αρθρόποδα τα οποία κομματιάζουν με τις προσακτρίδες πριν τα καταβροχθίσουν και τα οποία έχουν προηγουμένως θανατώσει με το δηλητήριο που περιέχει το κεντρί τους.

Το δηλητήριο περιέχει μια νευροτοξίνη, όμοια σε τρόπο δράσης με το δηλητήριο της κόμπρας. Στον άνθρωπο και τα ζώα επιτίθεται μόνο όταν ενοχληθούν και το κέντρισμά τους σε ενήλικες δεν είναι γενικά θανατηφόρο, λόγω της μικρής ποσότητας δηλητηρίου. Πόνος, ερεθισμός γενική νάρκη είναι τα συμπτώματα από το δηλητήριο ορισμένων ειδών, ενώ σε παιδιά κάτω των πέντε ετών το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θανατηφόρο.  Σε ένα ανθρώπινο θύμα, το δηλητήριο του σκορπιού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως οίδημα στο σημείο του τσιμπήματος, σιελόρροια, ζάλη,σπασμούς. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από ένα επικίνδυνο δηλητήριο του σκορπιού. Η δραστηριότητα του δηλητηρίου διαφέρει από είδος σε είδος και δεν έχει σχέση με το μέγεθος του σκορπιού. Τα πιο δηλητηριώδη είδη έχουν συνήθως χρώμα κιτρινωπό ή κιτρινοπράσινο και τα μη δηλητηριώδη καφέ, καστανό ή μαύρο.

Πού τους συναντούμε

Οι σκορπιοί είναι νυχτόβιοι και κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε ζεστά, υγρά και σκοτεινά σημεία. Οι σκορπιοί πιο συχνά βρίσκονται σε ορεινά μέρη της χώρας. Βρίσκονται συχνά κάτω από τις πέτρες, σε συστάδες βράχων, σε σωρούς ξύλων και κάτω από τον φλοιό των δέντρων. Επίσης, βρίσκονται συχνά σε σοφίτες ή στους τοίχους ή τα πέτρινα θεμέλια . Μπορούν να εισβάλουν στα κτίρια σε αναζήτηση υγρασίας και τους βλέπουμε στο μπάνιο, τα ντουλάπια, τα ρούχα, τα παπούτσια ή τα κρεβάτια. Επίσης, εύκολα μπορούμε να τους βάλουμε στο σπίτι με τα ξύλα για την θερμάστρα ή το τζάκι. Tέλος, βρίσκονται σε φωλιές αρπακτικών ζώων όπως είναι τα πουλιά, οι σαύρες και τα ποντίκια.

Πώς τους αντιμετωπίζουμε στο χώρο μας

Μερικά από τα πράγματα που περιλαμβάνει το σχέδιο αποπαρασίτωσης είναι τα εξής:

  • Προσπάθειες για τη μείωση των περιβαλλοντικών συνθηκών που υποστηρίζουν τους πληθυσμούς των σκορπιών και τη χρήση εντομοκτόνου σε περιοχές όπου βρίσκονται οι σκορπιοί ή σε πιθανά σημεία  διόδου τους.
  • Στους εξωτερικούς χώρους απομάκρυνση άχρηστων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών, απορριμμάτων, οργανικής ύλης (πεσμένα φύλλα, σωροί από πέτρες, καυσόξυλα). Επίσης, συχνά βρίσκονται σε υπόστεγα, έπιπλα εξωτερικού χώρου και κάτω από γλάστρες
  • Η βλάστηση θα πρέπει να κόβεται συχνά και οι γλάστρες να τοποθετούνται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων από την είσοδό σας.
  • Το σφράγισμα πιθανών σημείων εισόδου τους.
  • Ο έλεγχος των αντικειμένων που μεταφέρετε στο σπίτι σας  θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε εάν οι σκορπιοί δε μετακινούνται τυχαία μέσα στο χώρο σας (για παράδειγμα τα καυσόξυλα ή τα κιβώτια που μεταφέρονται από εξωτερικούς χώρους αποθήκευσης αποτελούν πιθανές αιτίες παρουσίας τους στο χώρο σας).
  • Η ερασιτεχνική χρήση χημικών προϊόντων μπορεί να μην είναι πάντοτε αποτελεσματική για την απεντόμωση του σκορπιού. Οι Σκορπιοί προτιμούν να κρύβονται σε καλά προστατευμένα μέρη, οπότε αν οι χημικές εφαρμογές δεν στοχεύουν στις εστίες τους, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, το επαγγελματικό προσωπικό έχει τη γνώση και την εμπειρία για την καταπολέμηση των παρασίτων και γνωρίζει τα κατάλληλα προϊόντα και τα σωστά σημεία που πρέπει να εφαρμοστούν για την σωστή απεντόμωση και επίλυση του προβλήματος.

Η Υγειονομική Κρήτης μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την παρουσία σκορπιών στο χώρο σας προσφέροντας υπηρεσίες ελέγχου επιβλαβών οργανισμών με ασφαλείς τρόπους προς το περιβάλλον και πάντα με ασφάλεια απέναντι στον άνθρωπο, τα κατοικίδια και τα οικόσιτα ζώα.

Back To Top