skip to Main Content

Υγειονομική Κρήτης

Η Υγειονομική Κρήτης αναλαμβάνει την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κάθε επαγγελματικό και ιδιωτικό χώρο, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Η πολυετής παρουσία της εταιρείας μας στον τομέα της καταπολέμησης των παρασίτων καθώς και το ευρύ πελατολόγιό μας, μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας, ότι η Υγειονομική Κρήτης μπορεί να επιτύχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την καταπολέμηση των παρασίτων και στο δικό σας χώρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τοποθεσία

Κατσαρίδες

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Μορφολογία - Βιολογία

Οι κατσαρίδες είναι έντομα ημιμετάβολα  που σημαίνει ότι ο βιολογικός τους κύκλος αποτελείται από το αυγό, τη νύμφη και το τέλειο έντομο. Οι νύμφες μοιάζουν στη γενική μορφολογία με τα τέλεια έντομα, εκτός από το μέγεθος και στο ότι δεν έχουν φτερά. Παρόλο που πολλά είδη έχουν την ικανότητα να πετάξουν, οι κατσαρίδες είναι τυπικά βαδιστικά έντομα και μετακινούνται με μεγάλη ταχύτητα. Τα στοματικά τους μόρια είναι μασητικού τύπου και είναι παμφάγα. Τρέφονται με κάθε είδους ζωικά και φυτικά υπολείμματα.Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά μέσα σε μία θήκη (ωοσάκος), την οποία διατηρούν στο οπίσθιο μέρος του σώματος τους μέχρι να ολοκληρωθεί.

Που τις συναντούμε

Οι κατσαρίδες είναι νυκτόβιες και διαβιούν κατά προτίμηση σε μέρη θερμά. Κατά τη διάρκεια των φωτεινών ωρών της ημέρας κρύβονται  στα σκοτεινά, θερμά, ασφαλή καταφύγια που έχουν βρει, όπως είναι οι κοιλότητες τοίχων, οι ρωγμές σε τοίχους και πλακάκια,οι ρωγμές στην κουζίνα, σε ηλεκτρικές συσκευές και συσκευασίες τροφίμων. Κατά τη διάρκεια της νύχτας θα βγουν από τα καταφύγιά τους σε αναζήτηση τροφής.

Ασθένειες που μεταδίδουν

Μερικές από τις ασθένειες που μεταφέρουν οι κατσαρίδες είναι η Σαλμονέλα, η Πανώλη,  ο Τύφος και οι Έλμινθες. Έχει αναφερθεί ότι οι κατσαρίδες μπορούν να μεταδώσουν μέχρι 33 είδη βακτηρίων. Επιπλέον, προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως είναι το αλλεργικό άσθμα και οι δερματικές αλλεργίες.

Είδη κατσαρίδας που συναντούμε

Κατσαρίδα της Ανατολής (Blatta orientalis)

Χρώμα: Γυαλιστερό μαύρο

Σχήμα: Οβάλ

Μέγεθος: 2,5 cm

Εστίες

Επιβιώνουν σε εξωτερικούς χώρους και  συναντώνται σε βεράντες, κάτω από πεσμένα φύλλα ή πέτρες, σε συντρίμμια και σε κενά τοίχου. Οι κατσαρίδες της Ανατολής είναι σύνηθες να βγαίνουν από τις αποχετεύσεις. Μπορούν να εισέλθουν σε σπίτια μέσα από συρόμενες πόρτες, μέσα από αγωγούς αέρα και αγωγούς βοηθητικών δικτύων και κάτω από τις εξωτερικές πόρτες εισόδου. Τρέφονται με κάθε είδους τρόφιμα, προτιμώντας ιδιαίτερα τα αμυλώδη και αποσυνθέτοντας την οργανική ύλη. Η συνήθεια των κατσαρίδων αυτών να τρέφονται με υπολείμματα απορριμμάτων και  αποβλήτων προκαλεί την πρόσληψη μικροβίων στο σώμα τους και τη μεταφορά αυτών σε επιφάνειες τροφίμων, τρόφιμα κ.λ.π.

Αμερικάνικη κατσαρίδα (Periplaneta Americana)

Χρώμα: Καφέ

Σχήμα: Οβάλ

Μέγεθος: 1, 3 cm

Εστίες

Οι κατσαρίδες αυτές προτιμούν σημεία με χαμηλή υγρασία και υψηλή  θερμοκρασία, πάνω από 20°C. Αυτές οι κατσαρίδες κινούνται σε υψηλότερες τοποθεσίες και συχνά  βρίσκονται σε επιφάνειες γραφείων, κουζίνας και μπάνιων ενώ αφήνουν θυλάκια με αυγά, εσωτερικά των επίπλων ή κάτω από αυτά.

Γερμανική κατσαρίδα (Blattela germanica)

Χρώμα: Ανοιχτό καφέ

Σχήμα: Οβάλ

Μέγεθος: 1,2 cm

Εστίες

Όντας το πιο συνηθισμένο είδος κατσαρίδων, οι γερμανικές κατσαρίδες μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο. Οι κατσαρίδες αυτές ζουν συχνά σε ρωγμές, σε θερμές συνθήκες με υψηλή υγρασία και πάντα κοντά σε πηγές τροφίμων. Για τις γερμανικές κατσαρίδες σχεδόν οτιδήποτε αποτελεί τροφή, συμπεριλαμβανομένου του σαπουνιού, της κόλλας και της οδοντόκρεμας. Τις συναντάμε συνήθως, σε κουζίνες και μπάνια. Είναι επίσης γνωστό ότι μεταφέρονται με σακούλες τροφίμων και με χάρτινες κούτες.

Υγιεινή Χώρων- Πρόληψη

Ο πιο αποτελεσματικός έλεγχος των κατσαρίδων ξεκινά με την πρόληψη. Οι κάδοι απορριμμάτων πρέπει να κλείνουν καλά και οι συνθήκες υγιεινής πρέπει να τηρούνται άψογα, οι άδειες χαρτόκουτες, τυχόν σωροί με ξύλα και αντικείμενα που δε χρησιμοποιούνται να απομακρύνονται. Επιπλέον, τα τρόφιμα αλλά και κάθε είδους τροφές (ζωοτροφές) που φυλάσσονται  πρέπει να φυλάσσονται σε δοχεία και σε συσκευασίες που κλείνουν καλά. Οι υπόγειοι χώροι και γενικότερα χώροι χωρίς φως, με αυξημένη υγρασία, πρέπει να αδειάζονται . Έπιπλα, αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να μετακινούνται και να καθαρίζονται τακτικά όπως και οι επιφάνειες που τοποθετούνται αυτά.

Τρόποι Καταπολέμησης

Η επιμελής επιθεώρηση του χώρου είναι απαραίτητη για να εντοπιστούν  οι πιθανές εστίες και τα σημεία εισόδου των παρασίτων αυτών.  Στη συνέχεια, πραγματοποιείται εφαρμογή απεντόμωσης με υπολειμματικό ψεκασμό με τα κατάλληλα σκευάσματα και την ανάλογη μέθοδο ανάλογα πάντα με το είδος της κατσαρίδας και το είδος του χώρου. Επισημαίνουμε στον πελάτη τη σημασία της υγιεινής του χώρου αλλά και την ανάγκη σφραγίσματος σημείων εισόδου. Τέλος, προτείνουμε στον πελάτη το πρόγραμμα απεντόμωσης  που πρέπει να ακολουθείται προκειμένου να καλύπτεται η ανάγκη του χώρου για προστασία από την παρουσία παρασίτων.

ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

  • Παγίδες (π.χ. κολλώδης επιφάνεια)
  • Δολώματα (π.χ. μια προσελκυστική ουσία που περιέχει εντομοκτόνο)
  • Gels (τροφοελκυστικά δολώματα).

 

Back To Top