Ψαράκια
Μορφολογία - Βιολογία
Τα θυσάνουρα (κοινώς ψαράκια) έχουν μήκος μέχρι 20 χιλιοστά, στοματικά μόρια μασητικού τύπου και μακριές κεραίες. Η ωρίμανση από ωό σε ενήλικο πραγματοποιείται χωρίς ορατή αλλαγή στην εμφάνιση.
Πού τα συναντούμε
Τα ψαράκια προτιμούν να ζουν σε σκοτεινές και υγρές περιοχές, όπως είναι τα υπόγεια, τα πατάρια, το γκαράζ, οι ταπετσαρίες, οι κουζίνες και τα μπάνια. Σε οικιακούς και επαγγελματικούς χώρους προκαλούν ζημιές σε βιβλία και υφάσματα. Συνήθως, βρίσκονται σε αποθηκευμένα κουτιά αποθήκευσης, ντουλάπες και βιβλιοθήκες. Τρέφονται με υδατάνθρακες (σάκχαρα, άμυλο) αλλά πηγή τροφίμων μπορεί να αποτελέσει μέχρι και το σαμπουάν, η κόλλα βιβλιοδεσίας, το χαρτί, τα υφάσματα και νεκρά έντομα. Ωστόσο, οι σαρανταποδαρούσες και οι αράχνες τρέφονται με ασημένια ψάρια.
Πρόληψη & Έλεγχος του χώρου σας
Το ψαράκι είναι νυκτόβιο είδος και κινείται πολύ γρήγορα. Ζει κρυμμένο στους αποθηκευτικούς χώρους και μπορεί να περάσει απαρατήρητο για μεγάλες χρονικές περιόδους, επιτρέποντας του εκθετική ανάπτυξη.
Το ψαράκι μπορεί να επιβιώσει σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον, αλλά προτιμάει περιοχές με υψηλή υγρασία. Οι νύμφες αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε αυτού του είδους τις περιοχές. Ως εκ τούτου, ένας από τους καλύτερους τρόπους για την αποτροπή μολύνσεων είναι ο έλεγχος της υγρασίας (καλός αερισμός του χώρου, χρήση air condition, αφυγραντήρα). Σε περίπτωση, που υπάρχει υποψία παρουσίας τους στο χώρο σας πρέπει να εξεταστούν οι αποθηκευτικοί χώροι που περιέχουν χαρτί και ύφασμα, η κουζίνα, το μπάνιο, το υπόγειο και το γκαράζ. Το ψαράκι αφήνει μικρές τρύπες επάνω σε υλικά με τα οποία τρέφεται και μπορεί επίσης να αφήσει λεκέδες κίτρινου χρώματος.
Η Υγειονομική Κρήτης αναλαμβάνει υπεύθυνα την καταπολέμηση των παρασίτων αυτών σε προσβεβλημένους χώρους.