skip to Main Content

Υγειονομική Κρήτης

Η Υγειονομική Κρήτης αναλαμβάνει την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κάθε επαγγελματικό και ιδιωτικό χώρο, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Η πολυετής παρουσία της εταιρείας μας στον τομέα της καταπολέμησης των παρασίτων καθώς και το ευρύ πελατολόγιό μας, μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας, ότι η Υγειονομική Κρήτης μπορεί να επιτύχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την καταπολέμηση των παρασίτων και στο δικό σας χώρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τοποθεσία

Μύγες

Μύγα σκετη

Οικιακή μύγα (musca domestica)

Έχει χρώμα γκριζωπό, με τέσσερις χαρακτηριστικές επιμήκεις ταινίες σκοτεινού χρώματος επάνω στο θώρακα, οι οποίες είναι παράλληλες με τον άξονα του σώματος και αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους. Τα αβγά τοποθετούνται σε κάθε είδους οργανική ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση και η οποία θα αποτελέσει την τροφή των προνυμφών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν βρίσκεται σε σωρούς όπου από την αποσύνθεση προκαλείται μια αύξηση της θερμοκρασίας. Η θερμοκρασία επηρεάζει σημαντικά το μήκος του βιολογικού κύκλου. Σε σχετικά πειράματα, ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη από αβγό σε τέλειο έντομο είναι 44,8 ημέρες σε θερμοκρασία 16οC ενώ σε 30 οC οι μέρες είναι 10,4. Η διατροφή της προνύμφης βρίσκεται σε άμεση σχέση με το μέγεθος του τέλειου εντόμου και αυτός είναι ο λόγος που συχνά παρατηρούνται μύγες διαφορετικού μεγέθους. Τα καλύτερα αναπτυγμένα έντομα προέρχονται από προνύμφες που είχαν στη διάθεσή τους άφθονη τροφή. Η διάρκεια ζωής των τέλειων εντόμων εκτός της θερμοκρασίας εξαρτάται από τη δυνατότητα εύρεσης τροφής και ποικίλει από 7-10 ημέρες έως και 2 μήνες σε συνθήκες υποτροπικές.

Που τις συναντούμε

Η οικιακή μύγα απαντάται σχεδόν παντού.

Ασθένειες που μεταδίδουν

Η οικιακή μύγα είναι συνδεδεμένη με περισσότερους από 100 παθογόνους μικροοργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της σαλμονέλας, του σταφυλόκοκκου και της Ε. Coli. Αυτά τα παθογόνα μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση ασθενειών σε ανθρώπους και ζώα, όπως είναι ο τυφοειδής πυρετός, η χολέρα και η ηπατίτιδα. Οι μύγες μεταφέρουν εύκολα ασθένειες επειδή μετακινούνται γρήγορα από σημεία απορριμμάτων ή αποβλήτων σε εκτεθειμένα τρόφιμα και σκεύη. Κάθε φορά που προσγειώνεται μία μύγα, επάνω σε τροφή εναποθέτει επάνω της χιλιάδες μικρόβια. Ο άνθρωπος που ενδέχεται να “καταπιεί” μικρόβια από φαγητό που έχει έρθει σε επαφή με μύγα είναι πιθανόν να παρουσιάσει συμπτώματα όπως διάρροια, τροφική δηλητηρίαση, μηνιγγίτιδα και λοιμώξεις του αίματος. Επειδή οι μύγες έχουν μόνο ένα ζεύγος φτερών, προσγειώνονται συχνά και επομένως μπορεί να εναποθέσουν χιλιάδες βακτήρια σε κάθε προσγείωσή τους μέσω των ποδιών τους και των στομάτων τους.

Άλλα είδη μύγας

Αλογόμυγες (οικογ. Tabanidae)

Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά τρέφονται με φυσικές σακχαρούχες ουσίες, όμως με τη διαφορά ότι τα θηλυκά επιπρόσθετα νύσσουν μια μεγάλη ποικιλία θηλαστικών όπως άλογα και βοοειδή, ερπετά, αμφίβια, πτηνά ακόμη και άνθρωπο. Τα θηλυκά ακμαία είναι ιδιαίτερα δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και της έντονης ηλιοφάνειας. Εντοπίζουν το “θύμα” τους κυρίως με την όραση παρόλο που η οσμή του διοξειδίου του άνθρακα συμβάλει στον εντοπισμό του. Ενδημούν σε δάση, ελώδεις περιοχές και λειβάδια ενώ σπάνια εισέρχονται σε σπίτια. Η εμφάνισή τους είναι εποχική και για τα εύκρατα κλίματα από την Άνοιξη μέχρι το Καλοκαίρι. Είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση πολλών ασθενειών όπως του άνθρακα, της τουλαραιμίας, της ασθένειας του Lyme, της ασθένειας surra και της λοΐσης που είναι η σοβαρότερη ασθένεια που μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Μυγάκια των φρούτων (Drosophila spp.)

Η ονομασία τους προέρχεται από το μικρό τους μέγεθος και από το γεγονός ότι αναπτύσσονται σε φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στο στάδιο της αποσύνθεσης. Εντοπίζονται γύρω από δοχεία με ξύδι, κρασί και γενικά όπου υπάρχει όξινο περιβάλλον. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό καφέ με σκούρα κοιλία και μάτια κόκκινου χρώματος.

Χρυσόμυγες (οικογ. Calliphoridae.)

Οι μύγες αυτού του είδους πέρα από την ενόχληση που προκαλούν, έχουν και σημαντική ιατρική σημασία. Μέσω των προνυμφών μεταδίδουν νοσήματα που προσβάλλουν τις κοιλότητες των ιστών (συνήθως σε πληγές) των ανθρώπων και των ζώων. Το χρώμα του σώματός τους είναι συνήθως ιριδίζον μεταλλικό μπλε ή χαλκοπράσινο στο οποίο οφείλουν το χαρακτηρισμό τους ως χρυσόμυγες. Τα περισσότερα είδη αυτής της μύγας αναπτύσσονται σε σώματα νεκρών ζώων, ζωικά περιττώματα, σάπια βλάστηση και σκουπίδια.

Κρεατόμυγες (οικογ. Sarcophagidae)

Οι μύγες αυτές συναντώνται σε όλο τον κόσμο και είναι χαρακτηριστικές μεγάλες, τριχωτές, μη ιριδίζουσες σε γκριζωπού χρώματος. Τα ενήλικα αφήνουν προνύμφες και όχι αυγά σε τροφές σε αποσύνθεση, περιττώματα, πληγές αλλά κυρίως σε πτώματα καθώς είναι πτωματοφάγες. Προκαλούν μυϊάσεις που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος ανάλογα με το σημείο προσβολής όπως οφθαλμούς, δέρμα, ρινοφαρυγγική κοιλότητα, εντερικό σωλήνα, κλπ.

Μυγάκια των φρεατίων (Psychodidae)

Αν και εντομολογικά ανήκουν στην υποοικογένεια των φλεβοτόμων που συνήθως αναφέρονται ως “σκνίπες” οι περισσότεροι άνθρωποι τα αναφέρουν ως “μυγάκια”. Το σώμα τους και τα φτερά τους είναι τριχωτά. Το χρώμα τους είναι υποκίτρινο έως καφέ γκρι, ανάλογα με το είδος. Τα περισσότερα είδη δεν μπορούν να νύσσουν το δέρμα των ανθρώπων και των ζώων, ωστόσο υπάρχουν είδη των οποίων τα θηλυκά μυζούν το αίμα ανθρώπων και ζώων κυρίως κατά τις νυκτερινές ώρες. Αναπτύσσονται στα τοιχώματα των φρεατίων και σε χώρους όπου συγκεντρώνονται λύματα. Αγαπούν την υγρασία και οι προνύμφες τους τρέφονται με οργανικές οπυσίες. Πολύ συχνά το πρόβλημα αναφέρεται ως “μαύρα μυγάκια” που συναντώνται κυρίως στο μπάνιο ή σε κουζίνες και χώρους επεξεργασίας τροφίμων λόγω της υψηλής υγρασίας και της αφθονίας τροφής. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ενοχλητικά έντομα και ανεπιθύμητα σε χώρους εστίασης αποτελούν σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο, καθώς αποτελούν φορείς σοβαρών ασθενειών όπως η σπλαχνική λεϊσμανίαση (Καλα-αζάρ), δερματική λεϊσμανίαση, κ.α.

Υγιεινή - Μέτρα προστασίας

Οι πληθυσμοί μύγας αυξάνονται από τέλος άνοιξης έως τις αρχές φθινοπώρου διότι ο βιολογικός τους κύκλος αυξάνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και σε υψηλές συνθήκες υγρασίας. Προκειμένου να αποτραπεί η είσοδός τους στο χώρο σας θα πρέπει να δυσκολέψετε την πρόσβασή τους μέσω χρήσης σήτας είτε με το κλείσιμο των κουφωμάτων σας. Επιπλέον θα πρέπει να ελεγχθούν ενδεχόμενα σημεία εισόδου τους.

Οι κάδοι απορριμμάτων πρέπει να κλείνουν καλά και να αδειάζονται συχνά, να τηρούνται άψογες συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής (πάγκοι, νεροχύτη, όλες οι επιφάνειες) και να μην αφήνονται εκτεθειμένα τα τρόφιμα αλλά να φυλάσσονται σε δοχεία που κλείνουν καλά. Άλλα σημαντικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι τα εξής:  Έλεγχος της υγρασίας που συνεπάγεται έλεγχος των εγκαταστάσεων  για τυχόν διαρροές και έλεγχος για σωστή ροή και απορροή νερού και αποβλήτων προκειμένου να  μη συγκεντρώνονται “λιμνιάζει” σημεία.  Οι εξωτερικοί χώροι, οι χώροι για κατοικίδια και οικόσιτα ζώα θα πρέπει να παραμένουν καθαροί.

Τρόποι αντιμετώπισης

  • Χρήση ηλεκτρικής εντομοπαγίδας εκπομπής ακτινοβολίας UV με κολλώδη επιφάνεια σε επαγγελματικούς χώρους.
  • Χρήση συσκευών εντομοαπωθητικού σε επαγγελματικούς χώρους.
  • Φυσικές μέθοδοι όπως οι φερομονικές παγίδες, κολλώδεις επιφάνειες ή παγίδες που περιέχουν ελκυστικά (ζάχαρη, χυμούς, κρέας)
  • Παγίδες μύγας: χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις μεσαίας έως υψηλής προσβολής. Τοποθετούνται σε απόσταση 10 μέτρων περίπου από το σημείο που θέλουμε να προστατέψουμε. Στο εσωτερικό της παγίδας δημιουργείται ένα περιβάλλον ελκυστικό για τα θηλυκά έντομα, όπου αυτά εισέρχονται και στη συνέχεια, δεν μπορούν να εξέλθουν. Πρέπει να τοποθετούνται στο ύψος των ματιών και σε σημείο, που θα τις βλέπει ο ήλιος.
  • Χρήση δολώματος: ετοιμόχρηστα εντομοκτόνα σκευάσματα ή σκευάσματα σε μορφή σκόνης, που διαλύονται σε νερό, εφαρμόζονται σε επιφάνειες. Η μέθοδος αυτή, δεν ενδείκνυται για εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και χώρους παρασκευής τροφίμων, διότι υπάρχει κίνδυνος τα νεκρά έντομα μετά τη πτώση τους να μολύνουν τρόφιμα και προϊόντα, που προορίζονται για κατανάλωση.
  • Υπολειμματικοί ψεκασμοί με εντομοκτόνα σκευάσματα των επιφανειών που αναπαύονται και αναζητούν τη τροφή τους οι μύγες, αλλά και των εστιών ανάπτυξης των προνυμφών. Η χρήση χημικών εντομοκτόνων σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους δεν εξασφαλίζει 100% επιτυχία και πρέπει να συνδυάζεται πάντα με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και στους επαγγελματικούς χώρους πιθανόν και με χρήση ηλ. εντομοπαγίδων ή συσκευών εντομοαπώθησης. Οι μύγες είναι πολύ ανθεκτικές στα χημικά σκευάσματα κι επιπλέον καθότι ιπτάμενα έντομα είναι πιο δύσκολο να έρθουν σε επαφή με μία ψεκασμένη επιφάνεια συγκριτικά με τα βαδιστικά έντομα. Η εφαρμογή απεντόμωσης θα πρέπει να γίνει από κατάλληλα εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό που γνωρίζει τα κρίσιμα σημεία ελέγχου των παρασίτων
Back To Top