Skip to content

Υγειονομική Κρήτης

Η Υγειονομική Κρήτης αναλαμβάνει την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κάθε επαγγελματικό και ιδιωτικό χώρο, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Η πολυετής παρουσία της εταιρείας μας στον τομέα της καταπολέμησης των παρασίτων καθώς και το ευρύ πελατολόγιό μας, μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας, ότι η Υγειονομική Κρήτης μπορεί να επιτύχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την καταπολέμηση των παρασίτων και στο δικό σας χώρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τοποθεσία

Ψύλλοι

Μορφολογία – Βιολογία

Τα τέλεια έντομα είναι μικρά (1,5-4 χιλιοστά τα πιο κοινά είδη), άπτερα, ισχυρά πλατυσμένα πλευρικά και είναι εκτοπαράσιτα των θερμόαιμων σπονδυλωτών. Τα πίσω πόδια είναι μεγαλύτερα και κατάλληλα για πήδημα, που φθάνουν σε ύψος τα 65 και μήκος 180 εκατοστά. Ο κύκλος ζωής τους παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά της πλήρης μεταμόρφωσης των εντόμων, δηλαδή αυγό, προνύμφη, νύμφη, τέλειο έντομο. Η διάρκεια του βιολογικού κύκλου του παράσιτου είναι 2 έως 6 εβδομάδες.  Παρόλο που οι ψύλλοι μπορεί να αποτελούν πρόβλημα όλο το χρόνο, ο πληθυσμός των ψύλλων τυπικά εξαπλώνεται γύρω στις 5- 6 εβδομάδες μετά την άνοδο της θερμοκρασίας. Από τα τέσσερα στάδια του ψύλλου τα αυγά και οι προνύμφες αποτελούν περίπου 80% του συνολικού πληθυσμού ψύλλων σε ένα μολυσμένο σπίτι.

 

Πού τους συναντούμε

Τα αυγά των ψύλλων γεννιούνται πάνω στο ζώο αλλά δεν είναι προσκολλημένα σε αυτά, έτσι  γρήγορα πέφτουν στο χώρο του σπιτιού και κυρίως στα σημεία όπου κοιμάται και ξεκουράζεται. Οι ψύλλοι μεταφέρονται μέσω θηλαστικών συμπεριλαμβανομένων των τρωκτικών. Είναι γνωστό ότι προσβάλλουν κατοικίδια ζώα, οικόσιτα ζώα και άγρια ζώα. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε περιττώματα οικόσιτων θηλαστικών, αλλά και σε αντικείμενα όπως  κουβέρτες, χαλιά,  παπούτσια και ρούχα.

Είδη ψύλλων

Διάφορα είδη ψύλλων τα οποία απαντώνται στο ανθρώπινο περιβάλλον είναι:

  • Ψύλλος ανθρώπου (Pulex irritans)
  • Ψύλλος γάτας (Ctenocephalides felis)
  • Ψύλλος σκύλου (Ctenocephalides canis)
  • Ψύλλοι πτηνών (Ceratophyllus gallinae)

Πώς να απαλλαγείτε από τους ψύλλους

Σε περίπτωση που ο χώρος σας έχει προσβληθεί από ψύλλους, τα βήματα που ακολουθούνται είναι τα εξής:

ΑΤΟΜΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

α) Εάν έχετε κατοικίδιο, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον  κτηνίατρο για να φροντίσει την απαλλαγή του από το παράσιτο αυτό και ταυτόχρονα

β) να καθαριστεί πολύ καλά ο χώρος, τα αντικείμενα του ζώου και τα υφάσματα που χρησιμοποιεί να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

γ) Στη συνέχεια, θα πρέπει να ελεγχθεί ο χώρος σας,  να καθαριστεί καλά. Η χρήση ηλεκτρικής σκούπας είναι απαραίτητη σε όλο το χώρο (κάτω από έπιπλα, σε όλο το πάτωμα, σε γωνίες, ακόμα και επάνω σε έπιπλα). Μόλις τελειώσει το σκούπισμα η σακούλα πρέπει να κλειστεί καλά και να πεταχτεί, διαφορετικά οι ψύλλοι θα επιστρέψουν.

δ) Το πλύσιμο των χαλιών.

ε) Απομάκρυνση αντικειμένων που δε χρησιμοποιούνται και απορριμμάτων από τους εξωτερικούς χώρους (ξύλα, τούβλα, έπιπλα).

στ) Η βλάστηση να κλαδεύεται και τα φυτά να μην υπεραρδεύονται για να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας. (Συχνά παρατηρείται και η μεταφορά ψύλλων μέσω οργανικής κοπριάς που χρησιμοποιείται ως βελτιωτικό εδάφους. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος αυτής προτού τη μεταφέρετε στο χώρο σας).

ζ) Να μην επιτρέπεται όσο το δυνατόν η πρόσβαση στο χώρο σας ζώων που δε σας ανήκουν και που είναι δυνητικοί φορείς ψύλλων (γάτες, σκύλοι).

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

Τα ατομικά βήματα είναι πολύ σημαντικά για πρόληψη και σωστή αντιμετώπιση των ψύλλων ωστόσο, η χημική καταπολέμηση είναι εξίσου άκρως απαραίτητη για να απαλλαγείτε από το πρόβλημα αυτό οριστικά και σας προτείνει:

α) Διενέργεια απεντόμωσης και προνυμφοκτονίας με ψεκασμό στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Σε περίπτωση που είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την προσβολή μέχρι την επέμβαση είναι πιθανό να χρειαστούν επαναλήψεις. ( Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψύλλοι είναι πολύ ανθεκτικοί στα εντομοκτόνα και δεν κυκλοφορούν εντομοκτόνα με μεγάλη υπολειμματικότητα σε ψύλλους).

β) Καθώς, η παρουσία ψύλλων συνδέεται πολλές φορές και με την παρουσία τρωκτικών, είναι απαραίτητη η εφαρμογή μυοκτονίας μαζί με την εφαρμογή απεντόμωσης.

     

Back To Top