Skip to content

Υγειονομική Κρήτης

Η Υγειονομική Κρήτης αναλαμβάνει την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών σε κάθε επαγγελματικό και ιδιωτικό χώρο, σε Χανιά και Ρέθυμνο. Η πολυετής παρουσία της εταιρείας μας στον τομέα της καταπολέμησης των παρασίτων καθώς και το ευρύ πελατολόγιό μας, μας επιτρέπουν να εκφράσουμε τη δέσμευσή μας, ότι η Υγειονομική Κρήτης μπορεί να επιτύχει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την καταπολέμηση των παρασίτων και στο δικό σας χώρο.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τοποθεσία

Κοριοί

Μορφολογία – Βιολογία

Οι κοινοί κοριοί είναι μικρά έντομα, πλατυσμένα στερνοραχιαία χρώματος καφέ και στον τοίχο μοιάζουν με κινούμενους  κόκκους φακής. Τα στοματικά τους μόρια είναι κατάλληλα για απομύζηση αίματος. Η μεταμόρφωσή τους είναι ατελής και οι νύμφες μοιάζουν με τα τέλεια έντομα, αλλά είναι μικρότερες σε μέγεθος. Απομυζούν αίμα σε  όλα  τα στάδια της ανάπτυξης τους και πλησιάζουν τον άνθρωπο μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Το θηλυκό γεννά 50 μέχρι 200 αβγά σ` όλη του τη ζωή. Οι αναπτυγμένοι κοριοί ζουν μέχρι 6 μήνες και μπορούν να μείνουν νηστικοί για αρκετό διάστημα.

 

Πού τους συναντούμε

Η διασπορά τους γίνεται κυρίως με τη μεταφορά διαφόρων ειδών (έπιπλα κλπ.) μέσα στα οποία ζουν και ποτέ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορούν να μεταφερθούν με ταξιδιώτες και με τις αποσκευές τους, μέσα σε ρούχα.  Τα αντικείμενα που περιέχουν μεγάλο αριθμό κοριών έχουν μια χαρακτηριστική οσμή. Συνήθως τους συναντάμε στους κοιτώνες των στρατοπέδων. Οι επαγγελματικοί χώροι, που μπορούν να βρεθούν κοριοί είναι ξενοδοχεία, λεωφορεία, τρένα, ακόμα και οι κινηματογραφικές αίθουσες. Αν και οι κοριοί βρίσκονται συνήθως στις ραφές και το εσωτερικό των στρωμάτων, σε κλινοσκεπάσματα ή στα πλαίσια των κρεβατιών, αυτές δεν είναι οι μόνες θέσεις που μπορούμε να τους εντοπίσουμε. Σε δωμάτιο που υπάρχουν κοριοί  τους συναντάμε συνήθως σε όλα τα έπιπλα, μέσα σε πρίζες και σε σχισμές χαρτοκιβωτίων. Ο μόνος τρόπος να καθοριστεί εάν τα τσιμπήματα προέρχονται από κοριούς είναι να παρατηρήσουμε αν είναι σε σειρά και δημιουργούν μία γραμμή. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι,  η παρουσία κοριών σε ένα χώρο δε σχετίζεται με την υγιεινή ή την καθαριότητα του χώρου αυτού.

κοριοί στις ραφές στρώματος

Αντιμετώπιση των κοριών

Η εξάλειψη των κοριών είναι μία διαδικασία δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη. Τα αντικείμενα του προσβεβλημένου χώρου δε χρειάζεται να πεταχτούν. Η Υγειονομική Κρήτης  μετά από επιθεώρηση του χώρου και ταυτοποίηση του προβλήματος, αναλαμβάνει την απεντόμωση κοριών και την αποτροπή της εξάπλωσης αυτών. Η έγκαιρη αντιμετώπιση, και για την περίπτωση των κοριών, είναι η πιο σημαντική παράμετρος για την επιτυχία. Αν μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα για λήψη μέτρων αντιμετώπισής τους, οι πληθυσμοί πολλαπλασιάζονται και μεταφέρονται σε περισσότερα σημεία του χώρου με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη η εξάλειψη των πληθυσμών και να απαιτούνται επαναληπτικές εφαρμογές και εβδομαδιαία παρακολούθηση.

Οι υψηλές θερμοκρασίες (μεγαλύτερες των 44°C) προκαλούν το θάνατο των κοριών (ενηλίκων και προδρόμων σταδίων).  Ο κοριός σε όλα τα στάδια ανάπτυξης (από προνύμφη μέχρι τέλειο έντομο) τρέφεται με απομύζηση αίματος, διαδικασία που γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει ξενιστής μπορούν να ζήσουν αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Οι κοριοί δεν έχουν φτερά και δεν πετούν, αλλά μετακινούνται έρποντας.

Οι συνήθειες των κοριών

Οι κοριοί τρέφονται τις νυχτερινές ώρες  και διαβιούν σε σημεία που κοιμούνται οι άνθρωποι. Κινούνται γρήγορα και προτιμούν το κεφάλι, το λαιμό και τα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται σε περιοχές γύρω από το κρεβάτι όπως είναι το προσκέφαλο και το κομοδίνο. Προτιμούν τον άνθρωπο για ξενιστή και προσελκύονται από τη θερμοκρασία του σώματος και την εκπομπή CO2 του δέρματος. Όταν ο κοριός επιτίθεται εκκρίνει μια αναισθητική ουσία που εμποδίζει τον ξενιστή να τον αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή.

Συνέπειες από παρουσία κοριών

Η παρουσία κοριών σε ένα χώρο εκτός από ενόχληση μπορεί να προκαλέσει μεγάλο άγχος και πολύ συχνά οδηγεί σε αϋπνία. Το δάγκωμα του κοριού δεν είναι επικίνδυνο, εντούτοις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση στον ξενιστή και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Πώς τους αναγνωρίζουμε

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εντοπίσετε προσβολή  κοριού είναι η ένδειξη τσιμπήματος κόκκινου χρώματος, o κνησμός, τα σημάδια στο πρόσωπο, το λαιμό, τα χέρια ή σε οποιοδήποτε άλλο ακάλυπτο μέρος του σώματος, πάντα σε σειρά, και εντοπίζονται αφού ξυπνήσει το άτομο αυτό. Άλλοι δείκτες παρουσίας κοριών είναι: οι λεκέδες από σκουρόχρωμο κόκκινο αίμα σε λινά και πιτζάμες, αποξηραμένα περιττώματα που εμφανίζονται ως μικρές μαύρες ή καφέ κηλίδες, μία ασυνήθιστη οσμή. Τέλος, οι φερομονικές παγίδες παρακολούθησης/ σύλληψης κοριών που τοποθετούνται στο κρεβάτι αποτελούν μία φυσική μέθοδο για τον εντοπισμό τους.

     

τσιμπήματα από κοριό

     

Πώς τους αναγνωρίζουμε

  • Έγκαιρη ανίχνευση – Χρειάζεται εμπειρία & πολλές επισκέψεις
  • Εφαρμογή εντομοκτόνων -συνθετικά πυρεθροειδή -ρυθμιστές ανάπτυξης
  • Και με foggers
  • Συχνότατα, πάνω από μια εφαρμογή (λόγω ανθεκτικότητας)
  • Υποκαπνισμός χώρων και υλικών (κρεβατιών, στρωμάτων κ.ά). Δεν αποκλείει επανεμφάνιση
  • Απομάκρυνση, αποκλεισμός- Διάφορες συσκευές (UV, vacuum κά)
  • Απομάκρυνση επίπλων, στρωμάτων κτλ.
  • Κολλητικές επιφάνειες (ταινίες)
  • Αποκλεισμός εισόδου (ρούχα σε σακούλες, κάλυψη στρωμάτων με πλαστικό, κλείσιμο σχισμών με σιλικόνη, κα)
  • Ακραίες θερμοκρασίες > 45 0C
Back To Top